Het kan zijn dat je een studieschuld hebt en de kans is nog groter dat je niet eens weet of die schuld nu eigenlijk wel een beetje normaal is of dat je schuld misschien veel te hoog is. Wat is nu eigenlijk normaal voor een studieschuld? In dit artikel gaan we het hebben over hoeveel studenten nu gemiddeld aan studieschuld hebben.

Wat is een normale studieschuld?

Volgens het CBS, blijkt het dat er in Nederland ruim 1,4 miljoen mensen zijn die een studieschuld hebben. Als je al deze schulden bij elkaar optelt hebben we het over een totale studieschuld van €19.300.000.000, wat neerkomt op een gemiddelde studieschuld van zo’n €13.700,- per persoon.

De gemiddelde studieschuld

Gemiddeld hebben deze mensen dus een studieschuld van een kleine 14.000 euro en het kan dus heel goed zijn dat jouw studieschuld veel hoger is. Niet leuk, maar daar is wel wat aan te doen. Oké eerlijk is eerlijk, het zal geen makkie worden, maar een schuld van bijvoorbeeld €30.000,- is wel degelijk in twee jaar af te lossen en is eigenlijk helemaal niet zo erg als je zou denken.

Zegt deze gemiddelde studieschuld iets?

Er zijn nou eenmaal mensen met een kleine studieschuld, een veel hogere studieschuld dan het gemiddelde, maar ook mensen zonder studieschuld. Het zegt dus niet zo heel veel en dat heeft ook een beetje te maken met de verschillende categorieën, maar zelfs dan zegt het nog niet veel.

Vrouwen lenen minder dan mannen

Het verschil is niet echt groot, maar vrouwen lenen net even iets minder vaak dan mannen en lenen dan ook iets minder dan mannen. Als je kijkt naar de huidige studenten en de oud-studenten die een studieschuld hebben, is daar 49% vrouw van en de mannen zijn met 51% vertegenwoordigd. Om je daar dan een voorbeeld van te geven had in 2019 bijvoorbeeld de vrouw een gemiddelde studieschuld van €13.400,- en bij de mannen lag dat op €13.900,-.

Verschil per leeftijdsgroep

Als je de leeftijdsgroep tot 20 jaar bekijkt, hebben deze jongeren een gemiddelde studieschuld van €4.100,-. Dat lijkt op zich wel meet te vallen, maar hou wel in je achterhoofd dat deze jongeren net beginnen en naarmate ze ouder worden de schuld meestal nog op zal lopen. Bij mensen in de leeftijdsgroep van 25 tot en met 45 jaar, vind je de grootste studieschuld. Doorgaans zijn ze inmiddels klaar met hun studie en zijn ze bezig om de studieschuld af te lossen.

De leeftijdscategorie tussen de 45 en 65 heeft inmiddels de schuld al afgelost en zijn er nog enkelingen die nog een klein deel af moeten lossen. Misschien verwacht je het niet en ook al zijn het er maar een paar honderd, maar ook mensen in de leeftijdscategorie boven de 65 jaar zijn soms nog bezig met het aflossen van hun studieschuld. De leeftijdsgroepen en de daarbij behorende studieschuld van 2019 even op een rijtje.

Tot 20 jaar was er een gemiddelde studieschuld van €4.100,-. Van 20 tot 25 jaar €10.900,-, van 25 tot 45 jaar €16.500,-, van 45 tot 65 jaar €12.400,- en van 65 en ouder €9.500,-

De jonge generatie leent meer en vaker

De cijfers van het CBS laat zien dat de jongere generatie studenten vaker en meer leent en een grotere studieschuld hebben. Hoe jonger de generatie, hoe hoger de studieschuld. Om je daar een voorbeeld van te geven, hadden studenten die in 1994 zijn geboren een studieschuld van €1.800,- op een leeftijd van 18 jaar. Studenten die in 2000 zijn geboren hadden op hun 18e een studieschuld van €2.700,-.

Het leenstelsel zorgt voor meer studieschuld

In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd en studenten kregen vanaf die tijd geen studiebeurs meer. Dat betekent dat je als student zijnde geld moet gaan lenen om je studie te kunnen betalen. Deze lening valt onder het leenstelsel en dat heeft ervoor gezorgd dat de studieschuld veel sneller groeit dan die van vorige generaties.

Hoe hoog is je studieschuld nu eigenlijk?

Het is heel spijtig, maar de meeste studenten weten niet eens hoeveel studieschuld ze hebben en er wordt ook vaak gedacht dat het allemaal best wel meevalt. Helaas is de waarheid vaak totaal anders en denk je dat je een studieschuld hebt van zo’n €30.000,-, maar dat blijkt dan een slordige €50.000,- te zijn.

Het zou dus niet geheel onverstandig zijn om dit af en toe eens te checken. Bij DUO kan je met je DigiD inloggen en daar kan je dan zien hoe hoog je studieschuld inmiddels is geworden.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *